Hyvät valtuutetut,
Kiitos luottamuksesta tähän tuttuun, mutta mielenkiintoiseen ja vastuulliseen tehtävään. Tunnette minut, tasapuolista, arvostavaa keskustelua pyrin puheenjohtajana edistämään, mielellään vahvassa yhteistyössä ryhmien ja teidän kaikkien valtuutettujen kanssa.

Etäajan seurauksena, en vielä ehkä tunne kaikkia valtuutettuja, toivottavasti saamme tutustumiseen vielä yhteisiä tilaisuuksia, mutta pahoitteluni siis, jos joku nimi ei muistu heti mieleen.

Lämmin kiitos edeltäjälle hyvin sujuneesta valtuustokauden alusta. Ja hatunnosto Särkijärvelle, upeaa, että motivaatiota tehdä työtä espoolaisten eteen löytyy yhä 50 vuoden jälkeen. Tähän valtuustoikään ei liene moni päässyt, liekö olet Espoon ensimmäinen? Et ole ehkä ryhmän johtajan helpoin napinpainaja, mutta se onkin arvokasta, että jokainen valtuutettu tuo työskentelyyn oman osaamisensa ja uskaltaa olla kriittinenkin, jo reippaasti ennen 50 valtuustovuottakin. Kysymällä täällä myös oppii.

Hyvät valtuutetut ja viranhaltijat,
me olemme täällä salissa viettämässä tätä aurinkoista iltaa juuri espoolaisten vuoksi. Meidät on valittu kuulemaan heidän toiveitaan, välittämään niitä päätöksentekoon, ja toisaalta kertomaan, mitä kaupungilla suunnitellaan ja aiotaan ja kuulemaan palautetta kuntalaisilta.

Meidät on valittu tekemään yhteistyötä myös alueellisesti, sillä aina ei tosiaan ole järkeä tehdä kaikkea yksin ja hyvinvointialueiden synnyn jälkeen mahdollistakaan. Ei ole järkeä tehdä suunnitelmia, jotka päättyvät kunnan rajaan, raja kun ei ole ihmisten arjessa kovin näkyvä, ainakaan toivottavasti. Tässä kohtaa lämpimät terveiset Helsinki-päivää viettävään naapurikaupunkiin koko Espoon valtuustolta (valtuutettuedustuksemme on valitettavan pieni iltajuhlissanne vain ja ainoastaan tämän kokousesteen vuoksi.)

Hyvät valtuutetut,
Espoon kehittämisessä meidän tulee tehdä pitkäjänteistä työtä, iloitsen kauniin Kohtaamisia-ehdotuksen valinnasta Espoolaistentalon arkkitehtuurikilpailun voittoon. Julkisessa rakentamisessa jätämme puumerkkimme historiaan. Tehdään siis kaunista, laadukasta ja aikaa kestävää. Ja tehdään myös kestävästi, tässäkin mielessä puurakennuskohde on hieno valinta.

Tärkeää on tehdä kaupunginkehitystyötä koko kaupungissa ja kaupunginosien ja aluekeskusten välillä tasa-arvoisesti, esimerkiksi Espoon keskuksen kehittyminen tarvitsee tänään käsittelyssä olevan kaupunkiradan ja ne työpaikat, joita espoolaisten talo tuo tulevaisuudessa mukanaan. Emme saa päästää alueitamme eriytymään.

Kestävyyttä on suojella ja säästää tuleville sukupolville kaunista luontoa ja korjata luonnolle aiemmin tehtyä haittaa esimerkiksi vesistöjen osalta. Kestävyyttä on huolehtia talouden tasapainosta. Se ei saa kuitenkaan olla ainoa määrittäjä, vaan suurta velkaa saatamme tehdä myös, jos emme huolehdi nuortemme hyvinvoinnista ja laadukkaiden oppimistulosten saavuttamisesta.

Olen tästä huolissani, sillä mittarit, joita seuraamme ja väkivaltainen käytös, jota kadulla osa kohtaa, kertovat, että osa nuoristamme ei voi hyvin. Tähän loppuun nostankin muutamia nuorten terveisiä meille päättäjille, näitä on koottu Punaisen ristin nuorten turvataloissa:

– On tärkeää, ettei nuorille anneta puheenvuoroa vain silloin, kun ajatellaan aiheen koskevan meidän elämää, sillä on vaikea kuvitella asiaa, joka ei koskisi meidän nuorten tulevaisuutta.

– Nuorten ääneen kuuleminen auttaa kuulemaan meidän kohtaamia haasteita ja tekemään kestäviä ja yhdenvertaisia ratkaisuja.

Mielestäni tämä pätee kyllä muidenkin kuin nuorten kuulemiseen.

– Me nuoret haluamme kaikkien hyvinvointia, haluamme nostaa esille, kuinka tärkeitä vähemmistöryhmien oikeudet ovat. Teemme havaintoja eriarvoisista mahdollisuuksista saada tukea tai työtä, ja esimerkiksi syrjintä tunnistetaan toisissa oppilaitoksissa ja paikoissa paremmin kuin toisissa.

– Apua hakeneiden nuorten luottamus yhteiskuntaan on heikompi kuin muilla nuorilla ja yksinäisyyden kokemukset ovat nuorilla yleisiä.

– Nuorilla on tarve kohdata toisia nuoria, tarvitsemme paikkoja, jossa tämä on sallittua, normaalia, eikä aina ns. häiriöksi.

– Nuoret tarvitsevat rauhaa löytää oman polkunsa, paineita on liikaa ja tukea liian vähän. Nuoret toivovat mahdollisuutta tulla kohdatuksi yhteiskunnassa, palveluissa ja lähiyhteisössä kokonaisina ihmisinä, joilla on oikeus ja mahdollisuus onnistua elämässään taustasta ja elämäntilanteesta riippumatta. Jokaiselle nuorelle kuuluu oikeus turvalliseen elämään ja huolenpitoon.

Näitä tavotteita siis valtuustona yhdessä ratkomaan, kiitos vielä luottamuksesta.