Inka Hopsu

Kestäviä,
ihmisläheisiä,
valintoja

Olen uusmaalainen kansanedustaja ja vihreän eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja. Eduskunnassa toimin varsinaisena jäsenenä sivistysvaliokunnassa sekä varajäsenenä Suuressa valiokunnassa. Toimin myös eduskunnan ihmisoikeusverkoston puheenjohtajana.

Viime kaudella vastuualueellani olivat ulkoasiainvaliokunta, hallinto- ja turvallisuusjaosto, sivistys- ja tiedejaosto sekä ETYJ:n Suomen valtuuskunta. Varajäsenenä työskentelin Suuressa valiokunnassa, valtiovarainvaliokunnassa, puolustusvaliokunnassa. Olin myös varajäsenenä Euroopan Neuvoston Suomen valtuuskunnassa, ja tämän myötä minulla oli jäsenyys Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen alaisuudessa toimivassa kulttuuri-, tiede-, koulutus- ja mediakomiteassa (ASCULT) sekä ko. komitean alakomiteoissa. Toimin vuoden 2022 varapuheenjohtajana ASCULT:issa.

Muita jäsenyyksiäni ja tehtäviäni:
– Kehityspoliittisen toimikunnan puheenjohtaja
– Eduskunnan Kipu- ja migreeni -ryhmän puheenjohtaja
– Eduskunnan Nuorten osallisuus ja 2250 -ryhmän puheenjohtaja
– HIV-säätiön hallituksen puheenjohtaja (2021-2022)
– ​Eduskunnan ihmisoikeusverkoston puheenjohtaja
– Tuglas-seuran johtokunnan jäsen
– Fortumin sidosryhmien neuvottelukunnan jäsen (2019-2023)
– Kansallisoopperan hallintoneuvoston jäsen
– Kansainvälisten ihmisoikeusasiain neuvottelukunnan (IONK) jäsen
– Laajan turvallisuuden verkosto WISE:n hallituksen jäsen
– Maahanmuuttajanuorten tuki ry:n hallituksen jäsen
– Opetushallituksen johtokunnan jäsen
– Eduskunnan globaaliryhmän varapuheenjohtaja

– Eduskunnan globaaliryhmän varapuheenjohtaja
– Eduskunnan kuntoutusverkoston varapuheenjohtaja

Toimin myös aktiivisesti kunnallispolitiikassa. Kesäkuussa 2019 minut valittiin Espoon kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi. Kesästä 2020 alkaen olen toiminut kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajana. Aikaisempina vuosina olen toiminut muun muassa Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan varapuheenjohtajana ja Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtajana lähes kuuden vuoden ajan. Vuodet (2018-19) puheenjohdin myös Espoon valtuuston neuvottelutoimikuntaa, joka käy poliittiset neuvottelut esimerkiksi talousarviosta ja investointiohjelmasta.

Tällä kaudella toimin myös Espoon ja Vihreiden edustajana Uudenmaan maakuntahallituksessa. Työn alla on mm. uusi maakuntakaava. Maakuntahallinto maan hallituksen ohjauksen mukaan valmistelee mahdollista sote- ja maakuntauudistusta. Seuraamme ja ohjaamme tätä valmistelua maakunnan sote-työryhmässä, sillä valmistauduttava on, jos eduskunta tekee päätökset uudistuksen toteuttamisesta.

Kansainvälisyys ja kehitysyhteistyö ovat minulle tärkeitä.

Olen toinen kuusihenkisen uusperheemme päistä. Lisäksi meillä vipeltää sekarotuinen alle vuoden vanha tyttökoira. Menoa ja meininkiä piisaa. Paluumuutimme lapsuudenkotiini Espoon Kaupunginkallioon ja mummola siirtyi Laaksolahden talooni, entiseen tammisaarelaisten kesämökkiin. Sukupolvenvaihdos asumisjärjestelyissä tuntuu onnistuvan, mutta ottavan aikansa.

Koulutukseltani olen kasvatustieteen maisteri ja luokanopettaja. Olen toiminut opettajana reilun kymmenen vuotta, pääasiassa erityisopettajan tai maahanmuuttajataustaisten oppilaiden opettajan tehtävissä. Ennen kansanedustajuutta työskentelin Kirkon Ulkomaanavussa, Opettajat ilman rajoja -verkoston yhteyspäällikkönä ja olin edustajana Unescon Teacher Task Forcessa.

Kansainvälisyys ja kehitysyhteistyö ovat minulle tärkeitä. Olen toiminut Suomen Partiolaisissa ja kansainvälisessä partioliikkeessä useissa eri tehtävissä. Kansainvälisenä tehtävänäni on ollut mm. maailman protestanttisten partiolaisten puheenjohtajuus, jossa roolissa vahvistimme uskontojen välistä vuoropuhelua partiojärjestöissä. Lisäksi olen toiminut Suomen Partiolaisten hallituksessa ja kansainvälisen toiminnanalan puheenjohtajana.

Olen vaikuttanut kehityspolitiikkaan mm. Kepan (ent. Kehitysyhteistyön palvelukeskus, nykyinen Fingo) hallituksessa. Osallistuin myös kansallisen kestävän kehityksen strategian suunnitteluun ja nyt olen seurannut mielenkiinnolla Agenda2030 prosessia ja uusien kestävän kehityksen tavoitteiden käyttöönottoa Suomessa ja maailmalla.

Espoon kirkkovaltuustossa toimin 12 vuotta suvaitsevan ja ihmisiä lähellä olevan kirkon puolesta. Edellisiin kirkollisvaaleihin en lähtenyt, koska työ Vihreän kunnallis- ja valtakunnan politiikan parissa vie sen verran paljon aikaa.

Vapaa-ajalla harrastan retkeilyä, tanssia, purjehdusta, mökkeilyä ja kaikenlaisia perheen kesken toteutettavia taide- ja kulttuurielämyksiä.

Tasa-arvoinen Suomi

Lapsiperheet tarvitsevat tukea ja työelämän joustoja.

Koulutuksen arvon palautus

Koulutus on hyvinvointivaltion tärkeimpiä tehtäviä ja Suomen menestyksen elinehto.

Työllisyys ja hyvinvointi

Oikeudenmukainen yhteiskunta tarvitsee hyvää sosiaaliturvaa ja työnteon pitää kannattaa aina.

Ilmastonmuutoksen vauhti kiihtyy

Tulevaisuuden sukupolvet arvostelevat meitä sen perusteella, mitä teimme ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Globaali vastuu

Maailman kriisien edessä ei saa heittäytyä toivottomaksi ja toimettomaksi.