Vihreiden kansanedustaja Inka Hopsu jätti toimenpidealoitteen yleisten saunojen saattamiseksi kulttuuriseteleiden piiriin. Tämä toisi helpotusta yleisten saunojen toimintaan, joka tällä hetkellä on useiden saunojen kohdalla kestämätöntä viime vuosien kriisien, koronan tuomien rajoitusten ja energianhinnan kallistumisen, vuoksi.

– Esimerkiksi kalliolainen Sauna Arla sai vain yhden koronatuen, eikä tilavuokriin tullut omistajalta helpotusta. Lisäksi Putinin Venäjän hyökkäys Ukrainaan nosti saunan kaasulämmitteisten kiukaiden lämmityskustannukset yli kymmenkertaiseksi. Saunan taloudellinen pohja murtui ja ainoaksi vaihtoehdoksi jäi vuokrasopimuksen irtisanominen. Pala Helsingin kaupunkikulttuuria ja Suomen kulttuuriperintöä on katoamassa, Hopsu varoittaa.

Suomalainen saunaperinne kuuluu Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Saunaperinteen jatkuvuuden turvaamiseksi Museovirasto on sitoutunut Suomen valtion valtuuttamana yhdessä suomalaisten saunayhteisöjen sekä saunakulttuuria edistävien toimijoiden kanssa vaalimaan ja nostamaan esille sen merkityksellisyyttä osana tapakulttuuria ja hyvinvointia. Yksi osa suomalaista saunakulttuuria ovat yleiset saunat.

– Kuitenkaan tällä hetkellä yleiset saunat eivät tuloverolain määritelmän mukaan kuulu kulttuuritoiminnan piirin, ja siksi kulttuuriseteli ei käy maksuvälineenä saunassa. Saunominen pääsi siis osaksi Unescon kulttuuriperintöä, mutta laki ei ole vielä tunnistanut saunomista osana kulttuuria, Hopsu sanoo.

– Meidän tulee säilyttää kulttuuriperintöämme helpottamalla perinteisten korttelisaunojen ahdinkoa. Yksi tapa olisi saada saunat kulttuuriseteleiden piiriin. Tämä pitäisi nyt pikimmiten toteuttaa, Hopsu vaatii.

– Tällä kaudella setelin käytön piiriä on jo onnistuneesti laajennettu kulttuuritapahtumien osalta. Kulttuuriseteliä voi nykyään käyttää virtuaalisiin kulttuuritapahtumiin sekä urheilu- ja kulttuurialan messujen sisäänpääsymaksuihin, Hopsu kiittää.


Lisätietoja 
Inka Hopsu 
inka.hopsu@eduskunta.fi