Orpon hallituksen maahanmuuttajien asemaa heikentävien lakiesitysten käsittely jatkui eilen eduskunnan täysistunnossa. Esityksiä on tehty niin oleskelulupien lyhentämiseen ja oleskeluluvan tyypin vaihtamisen hankaloittamiseen kuin kansalaisuuden ehtojen kiristämiseen ja turvapaikkamenettelyynkin liittyen.

— Sisäministeri Rantanen näyttää olevan Orpon hallituksen ahkerin ministeri. Hän on perannut läpi kaikki mahdollisuudet heikentää tänne tulleiden asemaa ja lähtenyt niitä edistämään, vihreiden kansanedustaja Inka Hopsu toteaa.

— Hallituksen maahanmuuttopolitiikan moottorina näyttää olevan ensisijaisesti maahanmuuttovastainen asenne, maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden olojen kurjistaminen ja heidän oikeuksiensa kiristäminen. Esitykset eivät tuo säästöjä, estävät tulijoiden työnteon mahdollisuutta ja ovat kokonaisuudessaan harkitsemattomia ja monin paikoin myös epäinhimillisiä. Myös maahanmuuttolaeista tarvittaisiin niiden yhteisvaikutusten tarkastelu, Hopsu jatkaa.

Edustaja Hopsu kritisoi erityisesti kaistanvaihdon kieltämistä, joka pakottaisi esimerkiksi Suomeen jo asettuneet ja työllistyneet turvapaikanhakijat palaamaan lähtömaahansa hakemaan työlupaa. Valtiovarainministeriön arvion mukaan Suomeen tarvittaisiin vuosittain 40 000 nettomaahanmuuttajaa, jotta työllisyys saataisiin pidettyä riittävällä tasolla ja huoltosuhteen heikkeneminen pysäytettyä.

—  Meillä on täällä paljon turvapaikanhakijoina tulleita ihmisiä, jotka ovat olleet maassa pitkään ja työllistyneet sekä osaavat suomen kieltä. Samoin työnantajat ovat panostaneet heihin, niin heidän perehdytykseensä kuin koulutukseensakin. Olisi hölmöä lähettää nämä tekijät pois ja tuskailla samaan aikaan työvoimapulasta, kritisoi Hopsu.

Toinen kritiikkiä herättävä esitys on hallituksen esitys oleskelulupien lyhentämisestä neljän vuoden sijaan kolmeen vuoteen.

—  Erityisesti kokoomuslaiset ovat vuositolkulla puhuneet siitä, että byrokratiaa pitää vähentää. Kyseinen esitys oleskelulupien lyhentämisestä kuitenkin lisää merkittävästi hallinnon määrää, kuvailee Hopsu,

Maahanmuuttajien oikeuksien heikentämistä edustaa myös esitys uuden tilapäisen oleskelulupakategorian luomisesta. Luvan ehdot ovat käytännössä ihan samanlaiset, kuin on suojelun perusteella myönnettävän oleskeluluvan, mutta luvan saaneelta kiellettäisiin työnteko.

—  Mikä järki on kieltää tänne tulleilta mahdollisuus mennä töihin? Halutaanko sittenkin siis, etteivät tulijat vahingossa kotoudu? Tulijoilta on hallituspuolueissa etenkin peräänkuulutettu työntekoa ja nyt oltaisiinkin rajaamassa heiltä juuri tämä oikeus pois. Suren tällaista sanojen ja tekojen ristiriitaa.

Hallituksen esitykset ovat saaneet paljon kritiikkiä myös puoluepolitiikan ulkopuolelta.

—  Esimerkiksi lapsiasiavaltuutettu on huomauttanut usean esityksen riittämättömistä lapsivaikutusten ja yhteisvaikutusten arvioinneista sekä lyhyistä lausuntoajoista. Esimerkiksi vastaanottorahan pienentämisen osalta lapsiasiavaltuutettu on todennut sillä olevan negatiivisia vaikutuksia lapsiin ja lapsiperheisiin. Vastaanottorahan liian matalasta tasosta Suomea on huomautettu jo aiemmin, muistuttaa Hopsu.

Lisätietoja

Inka Hopsu
kansanedustaja Vihreät
p. 0407589545
inka.hopsu@eduskunta.fi