Eduskunnan puhemiehelle

Hallitus linjaa ohjelmassaan työelämästä seuraavalla tavalla: ”Tavoitteenamme on maailman paras työelämä: onnellisten ja hyvinvoivien ammattilaisten Suomi, missä jokaisen tiedot ja taidot ovat työelämän käytössä.” Tämän tavoitteen konkreettisen saavuttamisen valtion omissa yhtiöissä tulisi olla ensisijaisen tärkeää.

Valtion omistaman yhtiön, Yleisradio Oy:n palveluksessa toimivat useat työntekijät ovat Journalisti-lehdessä 27.2.2020 kertoneet pöyristyttävistä käytännöistä. Jatkuvista ”pätkätöistä” ja ns. nollatuntisopimuksista on tullut osa Yleisradion vakiotoimintaa. Kuitenkin töitä on käytännössä jatkuvasti, ja Svenska Ylen henkilöstöpäällikkö myös myöntää Journalisti-lehdessä että ”ilman sijaisia, ei olisi uutisia”. Eräs henkilö artikkelissa kuvailee sopimustilannetta seuraavasti: ”Viimeisen kuuden vuoden aikana, minulla on ollut yli 70 eri työsopimusta, joista lyhyin on ollut päivän pituinen ja pisin kymmenen kuukautta.”

Tämän tyyppiset käytännöt näyttävät jatkuneen pitkään ja olevan laajasti tiedossa Ylen henkilöstön ja johdon parissa. Ongelma työntekijöiden kannalta on jatkuva epävarmuus ja mm. se, että lyhyet sopimukset vaikuttavat esimerkiksi siten, että työntekijät eivät saa samaa oikeutta työterveyspalveluihin kuin vakituisen sopimuksen piiriin kuuluvat työntekijät.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Miten valtioneuvosto ja asianomainen ministeri aikovat varmistaa sen, että Yleisradiossa henkilöstöpolitiikka vastaa hallitusohjelman kirjauksia ja useiden määräaikaisten sopimusten ketjuttamisesta voidaan luopua?