Sain osallistua tasavallan presidentin ja puolisonsa valtiovierailulle Keniaan ja Tansaniaan. Keniaan ei kukaan presidenteistämme ollut tehnyt vierailua aiemmin, Tansaniassa oli käyty viimeksi Halosen aikaan.
On aivan selvää, että kasvavan Afrikan merkitys vain kasvaa, kun maailmanpolitiikka moninapaistuu entisestään. Eurooppa ikääntyy ja täällä käydään sotaa, USA mittaa jokaisesta päätöksestä ensimmäisenä omia hyötyjään, Kiina etsii talouskasvun eväitä Afrikan mineraaleista, samoin intressejä on Gulfin alueen mailla, Putin on sotajalalla ja Israel- Palestiina -kysymys vaatii myös pitkäjänteistä maailmalla laajasti hyväksyttävää ratkaisua muita maailman konflikteja unohtamatta.
Presidenttimme viestit multilateraalin yhteistyön tarpeesta ja YK-järjestelmän kehittämisestä huomioimaan globaali nykytila paremmin mm. lisäämällä turvallisuusneuvoston jäseniä Latinalaisesta Amerikasta, Afrikasta ja Aasiasta saivat paljon tukea. Ilmastonmuutos, saastuminen, köyhyys vaativat yhteisiä ratkaisuja, vaikka ongelmat vaikuttavat tällä hetkellä eniten juuri nk. globaalissa etelässä.
Suomen aiempaa tukea ja yhteistyötä kiiteltiin ja jälleen sai tuta, että meidän valttimme on myös se, ettei meillä ole kolonialistista taustaa. Vierailun mukana kulki kauppavaltuuskunta. Kysyntää suomalaisille ratkaisuille on, luotettavaa kumppania arvostetaan, mutta kilpailu on kovaa. Kävimme hyvät keskustelut myös YK-järjestöjen UNEP:n ja UN-Habitatin kanssa sekä vierailimme UN Womenin naisten työllisyyttä ja päätöksentekoa tukevassa hankkeessa. Kehitysyhteistyön tuomaa asiantuntemusta ja rahoitusta tarvitaan kipeästi mm. vahvistamaan rakenteita, verotusta, ympäristölainsäädäntöä ja auttamaan väestönkasvun tuomissa haasteissa. Tansaniassa osana vierailua järjestettiin myös Martti Ahtisaari Legacy -seminaari, jossa, kuten monissa matkan keskusteluissa, korostui jälleen se, kuinka rauha on edellytys kehitykselle.
Tapasimme myös kansalaisjärjestöjä, jotka nostivat etenkin huolta heikkenevästä ihmisoikeustilanteesta, median vapaudesta, korruptiosta. Etenkin ihmisoikeuskysymykset ja opposition toimintamahdollisuudet nostettiin esiin myös päämiestapaamisissa.
Nuoria on maiden väestöstä yli 70 prosenttia ja he ovat aktivoituneet niin kaduille kuin sosiaaliseen mediaan vaatimaan niin läpinäkyvää hallintoa, työtä ja kestäviä elinolosuhteita kuin globaaleja ratkaisuja ympäristö- ja ilmastokysymyksiin. Alueen nuorten merkittävää roolia ei voi sivuuttaa.
Euroopalla ja Suomella on momentumia vahvistuvaan kumppanuuteen Kenian ja Tansanian kanssa vakaina, luotettavina toimijoina turbulentissa maailmassa, mutta se vaatii aktiivisuutta. Hienoa, että presidenttimme tiimeineen sitä osoittaa myös Afrikan alueen suuntaan.
Alla kuvissa matkan antia. Kuvat pääasiassa TP:n kanslia: Matti Porre
Kenia 12.-14.5.2025
Presidentti Stubb tarkasti kunniakomppanian Nairobissa 12. toukokuuta 2025. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kansliaVieraskirjan allekirjoitus. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kansliaTervehdin Kenian presidentti Rutoa.Suomen ja Kenian delegaatiot keskusteluissa Nairobissa 12. toukokuuta 2025. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kansliaPresidenttien tiedotustilaisuudessaKenialaisten kansalaisjärjestöjen viestejä kuulemassa.Suomikuvaa matatuilla.Presidentti Stubb vieraili Nairobin yliopistolla, jossa hän piti puheen geopolitiikasta ja monenkeskisen järjestelmän murroksesta sekä keskusteli opiskelijoiden kanssa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kansliaMatka sisälsi vierailuja sekä yrityksiin että järjestöjen hankkeisiin. Tapasimme myös eri maiden lähettiläitä ja asiantuntijoita koko alueen kehitystä koskevista kysymyksistä. Kuvassa poistumme tilaisuudesta suurlähettiläs Pirkka Tapiolan kanssa.Finnfundin hankkeessa rakennetaan nettiyhteyksiä köyhemmille asuinalueille.Kawangwaren asuinalueella presidentti Stubb tutustui EU:n ja Finnfundin rahoittamaan hankkeeseen verkkoyhteyksien saatavuuden parantamiseksi. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kansliaPresidentin iltavastaanotolle yhdessä TP:n delegaation kanssa.Mukana myös yritysdelegaatio.Presidentti Stubb tutustui nuorille ammatillista koulutusta Nairobissa tarjoavaan oppilaitokseen ja yritykseen. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kansliaPresidentin aamulenkille lähti urheilijoiden lisäksi mukaan virkamiehiä.Kotimaan työt on tehtävä reissussakin. Tauot hyödynnetään viesteihin vastaamiseen.Presidentti Stubb vieraili YK:n Nairobin päämajaan UNONissa 14. toukokuuta 2025. Presidentti tapasi päämajan sekä YK:n ympäristöohjelma UNEPin ja YK:n asuinyhdyskuntaohjelma UN-Habitatin pääjohtajat. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia
Suomalaisia YK-järjestöjen työntekijöitä tapaamassa.
Vanhoja Kirkon Ulkomaanavun kollegoita Nairobissa iltavastaanotolla Suomen suurlähettilään residenssissä.Hei hei Kenia ja kohti Tansaniaa.
Tansania 14.-16.5.2025
Vastaanotto Dar es Salaamissa oli vauhdikas.Mukana reissussa oli myös kansanedustajakollega Saara-Sofia Sirén.Tansanian presidentti Samia Suluhu Hassan vastaanotti presidentti Stubbin Dar es Salaamissa 14. toukokuuta 2025. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kansliaPresidentti Stubb piti puheenvuoron Business Finlandin järjestämässä terveydenhoitoon ja rakennettuun ympäristöön keskittyvässä yritysseminaarissa Dar es Salaamissa 16. toukokuuta 2025. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kansliaPresidentin järjestämät illalliset. Eri maissa erilaiset tavat järjestää tilaisuuksia.Me saimme naisten pöydän ja kävimme tiiviit keskustelut preidentin neuvonantajien ja Sansibarin opetusministerin kanssa.Tiedotustilaisuudessa Tansaniassa media ei saanut esittää kysymyksiä.Martti Ahtisaaren kunniaksi järjestetty rauhantyönseminaari oli osa valtiovierailun ohjelmaa. Sen järjestelyistä vastasi CMI.Presidenttipari tutustui Dar Es Salaamissa Suomen tukemaan hankkeeseen, jossa tuetaan naisten yrittäjyyttä ja poliittista osallistumista. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kansliaSuomen ja Tansanian yhteistyö on ollut vahvaa jo pitkään. Museossa löytyi tästä todisteita.Lahjoitimme myös muistoja eri vuosikymmenten tapaamisista.Dar es Salaamin kasvitieteellisessä puutarhassa julkistettiin suomalais-tansanialainen metsätalouden kehitysyhteistyöhanke. Mestäsektorin yhteistyö on ollut vahvaa. Nyt mukaan hankkeisiin olisi hyvä lisätä entistä enemmän myös luonnon monimuotoisuuden vaaliminen ja ilmastokestävyyden vahvistaminen. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kansliaInnovaatioita ja kasvua on odotettavissa Afrikan kehittyvissä maissa. Yritykset, oppilaitokset ja tutkimuskeskukset kokoontuivat messuille, joilla vierailimme eurooppalaisen yhteistyön merkeissä.Tapasimme myös Suomen suurlähetystön henkilöstön kanssa. Tärkeää työtä Suomen edustajina maailmalla.Presidentti Ahtisaari vihki vuonna 1997 silloisen Tansanian presidentti Mkapan kanssa suurlähettilään virka-asunnon uuden saunan. Molempien jalanjäljet on ikuistettu portaiden viereen. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kansliaKiitos presidentin kanslialle hienosta mahdollisuudesta osallistua valtionvierailulle ja omalta osalta olla edistämässä Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisia tavoitteita, joita kauden alussa olin selontekoon mukana neuvottelemassa.