Vapaaehtoistoiminta kunniaan!

Viime viikolla vietettiin vapaaehtoistoiminnan vuoden 2011 haastekampanjan avajaisia Helsingissä. Kampanja haastaa ihmisiä antamaan aikaansa vapaaehtoistoimintaan. Oli hienoa nähdä, miten kampanja ja sen avajaiset yhdistivät vapaaehtoistoimijoita eri sektoreilta. Usein omaa tonttia hoidettaessa unohtuu, miten monella saralla Suomessa tehdään vapaaehtoistoimintaa. Suomen lähes puolitoista miljoonaa vapaaehtoistoiminnassa mukana olevaa ovat valtava voimavara.  Tätä toimintaa on tärkeä tehdä näkyväksi, sillä vapaaehtoistoiminnan arvostuksen puute ja näkymättömyys heijastuu helposti taloudellisiin toimintaedellytyksiin.

Olen ollut mukana vapaaehtoistoiminnassa reilut parikymmentä vuotta.  Partio, Luontoliiton toiminta ja seurakuntatyö vain joitain mainitakseni ovat tuoneet elämään tärkeitä ihmisiä ja unohtumattomia kokemuksia. Samalla ne ovat tarjonneet mahdollisuuden vaikuttaa itselle tärkeiden asioiden puolesta.

Parhaimmillaan vapaaehtoistoiminta antaakin kanavan vaikuttaa ja saada aikaan muutosta. Harvakseltaan olevien vaalien lisäksi pääsee aktiivisesti vaikuttamaan siihen, miltä yhteisö ja yhteiskunta ympärillä näyttää. Tämä kokemus on kenties erityisen tärkeä nuorille. Uskon että kun nuorena saa kokemuksen siitä, että yhdessä tekemällä voidaan saada aikaan ja muuttaa asioita, se kantaa aktiivisuutena vielä aikuisenakin. Lisäksi vapaaehtoistoiminta sitoo ympäristöön; se antaa tunteen siitä että olemme yhdessä vastuussa toisistamme ja yhteisöstämme.

Tämä mahdollisuus vaikuttamiseen ja osallistumiseen tulisi olla kaikilla nuorilla. Esimerkiksi maahanmuuttajataustaiselle nuorelle vapaaehtoistoiminta voi olla kanava saada kontakteja ja uusia näkökulmia suomalaiseen yhteiskuntaan.

Pari viikkoa sitten valmistuneen Ruralia-instituutin tutkimuksen mukaan vapaaehtoistoimintaan sijoitettu euro tuottaa kuusi euroa takaisin. Arvio pohjaa neljän erityyppisen valtakunnallisen järjestön vapaaehtoistoiminnan perusteelliseen tutkimiseen. Laskelma on mielenkiintoinen ja antaa lisää välineitä argumentoida sen puolesta, että vapaaehtois- ja järjestötoiminnan rahoituksen edellytykset turvataan tulevaisuudessa. Vapaaehtoistoiminnan arvo ei kuitenkaan typisty vain taloudelliseen arvoon. Vielä paljon vahvempia perusteita löytyy monta, eikä ainakaan vähäisimpinä yllämainitut yhteisöllisyyden ja demokratian edistäminen.
Tälläkin hetkellä maailmaa koettelevien kriisien edessä emme saa heittäytyä toivottomiksi ja toimettomiksi. Vapaaehtoistyö tarjoaa hyvän tavan tarttua toimeen.

Vapaaehtoistoiminnan vuodesta ja mm. yllä mainitusta tutkimuksesta löytyy lisätietoa osoitteessa tuntitili-sivustolta. (edit: sivusto ei enää käytössä)