Maanantaina 10.6.2019 aloitin Espoon kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.

Alla kokonaisuudessaan avajaispuheeni valtuustolle:

Arvoisat valtuutetut ja hyvät virkamiehet,

Kiitos luottamuksesta. On kunnia saada johtaa puhetta Suomen toiseksi suurimman kaupungin ylimmässä päätöksenteossa ja juuri Espoossa, siksikin, että olen kasvanut täällä (vain kilometrin päässä). Ehkä toisin kuin suuren osan espoolaisten elämää, ovat kaupungintalo ja valtuustotalokin olleet minulle jo lapsuudesta tuttua maisemaa. Toivon todella, että vaikka tulemmekin eri puolilta Espoota, pystymme tasapuolisesti kehittämään kotikaupunkimme  eri alueita ja valtuustona huolehtimaan arvokkaasta päätöksentekopaikasta niin talon ulkokuoren ja miljöön kuin sisällä tapahtuvan keskustelunkin osalta. 

Kunnioitan demokratiaa ja haluan puheenjohtajana edistää keskustelukulttuuria, joka kunnioittaa kaikkia ja edistää parempaa päätöksentekoa. Keskustelun tarkoitus on arvioida, joskus kriittisestikin tehtyjä esityksiä ja käytettyjä puheenvuoroja. Tarkoitus ei ole mielestäni provosoida tai ymmärtää välillä tahallaankin väärin. Tätä kautta uskon, että löydämme parhaan lopputuloksen, parhaan- tai pahimman riidan sijaan.

Tämä saattaa kuulostaa joidenkin mielestä vähän tylsältä, mutta ehkä pidemmän päälle lisäisi ymmärrystä, arvostusta ja kiinnostusta päätöksentekoa kohtaan.Kuntalaki painottaa valtuuston roolia kunnan strategisena johtajana, jossa on tärkeää tulevaisuuteen suuntautunut, kunnan toiminnan pitkäntähtäimen tavoitteiden ja päämäärien hahmottaminen ja linjaaminen. Meillä on Espoossa hyvä strategia, jota toteuttaa.Kunnianhimon pitääkin olla korkealla espoolaisten hyvinvoinnin, oppimistulosten ja hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamisessa. Kaikki merkit eivät ole hyviä, vaikka suurten kaupunkien vertailutilastoissa pärjäämmekin usein aivan mainiosti.

Toimeentulotukeasaavien määrä ja osuus (myös lapsiperheissä) on noussut, joka kymmenes kertoo tinkivänsä terveysmenoista, joka kuudennen perheen rahat eivät riitä harrastuksiin. Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrä kasvaa. Aiempaa useampi tarvitsee mielenterveyspalveluiden tukea, ikäihmisiä vaivaa yksinäisyys. Meillä päätöksentekijöillä on raskas vastuu kannettavana. Asunnottomuuden suhteen tuore hallitus asetti korkean tavoitteen, saada asunnottomien määrä Suomessa nollaan.

Yli puolet asunnottomista asuu pääkaupunkiseudulla, joten yhteistyötä tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan. Yhteistyötä hallitus toivoo myös uuden, toimivan sote-ratkaisun löytymiseksi Uudellemaalle. On tärkeää turvata Espoon kaltaisten kasvukaupunkien kyky tuottaa palvelut ja investoida. Aikaraja Uudenmaan ratkaisun etsimiselle on tiukka, 2019 vuoden loppu. 

Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen on jokaisen meidän vastuulla ja vaatii pikaisia toimia koko maailmassa. Tänään keskustelemme mm. joukkoliikenteestä, jonka toimivuudella on merkittävä rooli liikenteen päästöjen vähentämisessä ja hiilineutraaliuustavoitteen saavuttamisessa. On huolestuttavaa, jos tällaisena aikana tyytyväisyys joukkoliikenteeseen pääsee laskemaan. 

Toinen valtuustolle kirjattu tehtävä on edistää kuntalaisten suoraa osallistumista kunnan toimintaan ja päätöksentekoon. Tässä haluan myös puheenjohtajana kantaa vastuuta selkeästä viestinnästä, prosessien oikea-aikaisuudesta ja siitä, että eri tahot huomioidaan päätöksenteon eri vaiheissa.

On myös tärkeää, että vaikuttamiseen ja osallisuuteen kasvetaan lapsesta lähtien. Itse keräsin nimiä lapsena lähileikkipaikan saamikseksi, sitten kansallispuiston perustamiseksi, näistä ei ollutkaan sitten enää pitkä matka päättäjäksi. Espoolaisista 4.-6.-luokkalaisista vähän yli puolet kokee voivansa vaikuttaa koulun toimintaan usein tai lähes aina, päätöksenteko kunnassa alkaa hyvin läheltä. Siihen haluan mukaan kaikki, eri ikäiset, eri kieliset ja eri mielisetkin. 

Tänään on myös valtuuston kevään viimeinen kokous. Niin virkamiesten, toimihenkilöiden kuin meidän päättäjienkin on syytä huilia välillä. Rento mieli ja hetken hengähdys antavat tilaa ideoille, ratkaisukeskeisyydelle. Kesävinkiksi meille kaikille sopinee tutkija Markus Neuvosen akkujen lataamisen lista, jota voi loman lisäksi harjoitella myös arjessa:

– Liiku luonnossa: espoolaisetkin ovat tämän oivaltaneet arvostaessaan luonnonläheisyyden korkeimmalle Espoon vetovoimatekijöistä

– Lepää: myös lyhyet nokkaunet terästävät ajattelua

– Liiku: etenkin me istumatyötä tekevät, jotka ehkä haluamme elää terveenä pitkään

– Leiki: iloinen tunnelma, hulluttelu, heittäytyminen voivat avata vanhasta tutustakin uusia puolia

– Läsnäolo: kännykkä, tietsikka, tiskit ja hesari hetkeksi syrjään. Kuuntele lapsen asia tai vaikka linnunlaulu. 

Hyvää kesää ja rohkeaa, rakentavaa päätöksentekoa meille kaikille!
Hymy oli herkässä.