Julkaistu 27.5.2025
Vihreiden kansanedustaja Inka Hopsu kritisoi puheessaan eduskunnan täysistunnossa hallituksen esitystä, jossa hyvinvointialueilta poistetaan velvoite tarjota paperittomille henkilöille välttämätöntä mutta kiireetöntä terveydenhoitoa.
Hopsun mukaan lakimuutoksen hyväksyminen aiheuttaisi inhimillisen kärsimyksen lisääntymistä jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa oleville henkilöille. Samalla hän epäilee muutoksen johtavan kustannusten nousuihin, kun hoitamatta jääneet kiireettömät sairaudet pahenevat kiireellistä hoitoa vaativiksi. Sote-alan ammattilaiset ovat myös vastustaneet hallituksen esitystä hoidon rajaamisesta vain kiireelliseen.
– Tällainen hoidon lykkääminen ei vastaa myöskään mitään terveydenhoidon etiikkaa ja asettaa alan henkilöstön kurjaan välikäteen arvioimaan, milloin palvelua antaa ja milloin ei. Esitys on puhtaan ideologinen, ei tutkimukseen tai nyt saatuun kokemukseen perustuva, Hopsu kritisoi puheessaan.
Hallitus perustelee esitystään sillä, että välttämättömään hoitoon pääsy houkuttelisi tulijoita Suomeen. Tutkimustiedon valossa sosiaaliturvan taso tai terveydenhuollon palvelut eivät kuitenkaan Hopsun mukaan ole ns. vetovoimatekijöitä, vaan enemmän ihmisten lähtöön kotimaastaan vaikuttaa elinolosuhteiden mahdottomuus lähtömaassa.
– Ulkomaalaislain viimeaikaisten muutosten myötä useat asiantuntijat ovat kuitenkin arvioineet, että paperittomien määrä Suomessa tulee lähiaikoina kasvamaan. Hallituksen omat toimet siis lisäävät yhteiskunnan palveluiden reunamilla elävien määrää, ei uusi maahanmuutto, Hopsu huomauttaa.
Hopsu kuitenkin muistuttaa, että hyvinvointialueille jää iso rooli jatkossakin. Ne voivat Helsingin tapaan päättää tarjota lakisääteistä minimiä enemmän palveluita.
– Hyvinvointialueet voivat halutessaan turvata ihmisoikeuksia ja viime kädessä myös todennäköisesti saada taloudellista säästöä aikaan säilyttämällä paperittomien terveyspalvelut ennallaan, Hopsu kannustaa.
Lisätietoja
Inka Hopsu
kansanedustaja Vihreät
p. 040 758 9545
inka.hopsu@eduskunta.fi