Täysistunto 
torstai 21.11.2024 klo 16.00
suullinen kyselytunti

Inka Hopsu vihr

Arvoisa puhemies! Vaikka kulttuuripoliittista selontekoa on tehty, hallituksen kulttuuripoliittiseksi linjaksi näyttää jääneen Purran letkautus luksuspalveluista. Budjetissa kulttuuri kelpaa lähinnä leikkauskohteeksi, ja surkeaa jatkoa luvataan vielä tuleville vuosille. Tämä suunta pitää nyt pysäyttää. 

Kulttuurilla ja taiteella on merkittävä rooli hyvinvoinnin vahvistamisessa ja kansallisen identiteetin rakentamisessa. Hallitus rapauttaa kulttuuriperintöämme ja on valmis jopa helpottamaan arvorakennustemme purkua. Mitä kulttuuriperintö, hallitus, teille oikein merkitsee?  

Olemme vaatineet laajaa yhteistä sitoutumista taiteen ja kulttuurin pitkäjänteiseen rahoitustasoon. Se osoittaisi kulttuurin arvostusta myös taloudellisesti epävarmoina aikoina ja yli hallituskausien. Laulujen lunnaat eivät olisi niin kalliita valtion budjetissa, mutta oikea sampo saattaisi syntyä, jos tekijöistä ja heidän mahdollisuuksistaan pidettäisiin huolta.  

Kysyn: onko hallitus valmis asettamaan kulttuurirahoitukselle [Puhemies koputtaa] alaa vahvistavan pitkäjänteisen tavoitetason? 

Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala  (vastauspuheenvuoro)

Arvoisa puhemies! Kysyjä kuvasi hyvin kulttuurin merkitystä meille kansakuntana, ja tästä olen täysin samaa mieltä. Tämän hallituskauden aikana yksi meidän vaativimmista tavoitteistamme on tasapainottaa valtiontaloutta, ja siltä ei kulttuurikaan välty. Se on, totta kai, myös valitettavaa. Tämä tilanne kuitenkin haastaa meitä myös muilla tavoin. Meidän väestökehityksemme on haastava. Se eriytyy: joillain seuduilla vähenee väkeä ja toisilla taas se kasvaa. Tämä haastaa myös meidän kulttuurikentän rakenteita.  

Meillä kulttuuripoliittinen selonteko antaa nyt erinomaisen tilaisuuden sille, että me voimme luoda pitkäjänteistä näkymää, jopa sinne 2040-luvulle, toivottavasti mahdollisimman yhtenäisesti täällä eduskunnassa, jotta kulttuurikenttä ja kulttuurin tekijät ja kokijat saisivat pitkäjänteisen näkymän sille, minkälaista kulttuuripolitiikkaa me tässä maassa haluamme tehdä, jotta kulttuurilla olisi mahdollisuus kasvaa ja kukoistaa tulevina vuosina. Ja yhtenä positiivisena, jo päätettynä valmisteltavana asiana rahoituksen monipuolistamiseksi olemme päättäneet lahjoitusvähennyksen valmistelemisesta ensi vuoden aikana. Tämä toivottavasti voisi tuoda uusia rahoitusmahdollisuuksia kulttuurille ja taiteelle.  

Inka Hopsu vihr (vastauspuheenvuoro)

Arvoisa puhemies! Hallituksen budjettiesitys lisää merkittävästi myös lapsiperheköyhyyttä. Tiedämme, että näitä lapsiin kohdistuvia leikkauksia korjataan tulevaisuudessa pitkään. Tällä hetkellä köyhyydessä elää 120 000 lasta.  

Eilen vietimme lasten oikeuksien päivää ja tapasimme täällä eduskunnassa lapsia, jotka kertoivat harrastustensa merkityksestä heille. Osa nosti esiin juuri kulttuuriharrastuksen ja sen jatkumisen tärkeyden. He kertoivat, kuinka omat vanhemmat säästävät jopa ruoasta ja vaateostoksista, että lapsi voi jatkaa harrastustoimintaa.  

Taiteen perusopetusliitto selvitti kulttuuriharrastusten koettuja hyötyjä. Ne lisäävät muun muassa luovaa ajattelua, itsetuntemusta, resilienssiä, ryhmätyötaitoja ja tuovat iloa lapsen arkeen ja elämään. Kysyn: miten lisäätte kaikkien lasten mahdollisuuksia päästä tavoitteelliseen harrastukseen, sellaiseen harrastukseen, jossa ryhmä on pysyvä ja voi jatkaa harrastusta vuosi toisensa jälkeen? 

Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala (vastauspuheenvuoro)

Kiitos, arvoisa puhemies! Kiitos erinomaisesta kysymyksestä. Taiteen ja kulttuurin harrastusten pariin pääseminen tai taiteen kokeminen on lapsille todella tärkeää. Ja paitsi että sillä on sillä hetkellä varmasti positiivisia vaikutuksia lasten arkeen, hyvinvointiin, niin se myös kasvattaa meille uusia kulttuurin kokijoita ja näkijöitä tulevaisuudessa. Sen vuoksi tästä vaikeasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta emme ole kohdistaneet lainkaan leikkauksia lasten kulttuuritoimijoihin tai taiteen perusopetukseen.  

Taiteen perusopetuksen hinnat silti, valitettavasti, ovat monin paikoin hyvin korkeita, eikä kaikilla välttämättä ole mahdollisuuksia päästä taiteen perusopetuksen piiriin. Sen vuoksi tervehdinkin ilolla sitä, että yhä useammat taiteen perusopetuksen toimijat ovat tulleet osaksi esimerkiksi harrastusten Suomen mallia, joka viime kaudella käynnistettiin ja tällä kaudella sen rahoitusta jatketaan samalla tasolla. Sitä kautta voisi löytyä yhä useammalle lapselle ja nuorelle mahdollisuus päästä vähintäänkin kokeilemaan myös tämmöistä tavoitteellisempaa taiteen perusopetuksen harrastustoimintaa. Haluan kuitenkin nostaa esiin, [Puhemies koputtaa] että meillä on myös paljon muita erittäin hyviä [Puhemies koputtaa] harrastustoimijoita ympäri Suomen ja myös paljon maksuttomia mahdollisuuksia päästä kokemaan taidetta ja kulttuuria. 

Kysymyksen käsittely päättyi.