Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n uuden raportin mukaan lämpötila voi nousta yli neljä astetta vuosisadan loppuun mennessä, jos päästöjä ei rajoiteta olennaisesti. Kyse ei ole luulosta tai ”viheruskosta”, vaan tutkittuun tietoon perustuvasta tosiasiasta, josta tiedeyhteisö on miltei yksimielinen.

Jäätiköt ovat jo sulaneet, merenpinta noussut, helleaallot ja rankkasateet ovat yleistyneet. Jotta lämpenemistä hidastetaan ja pahimmat vaikutukset estetään, maailmanlaajuiset päästöt pitäisi puolittaa vuoteen 2030 mennessä.

Samaan aikaan Suomen talous sakkaa, kunnissa kassa on tyhjänä ja yrityksissä käydään yt-neuvotteluja. Mistä löytäisimme mahdollisuuksia kestävään kasvuun? Ratkaisu voi löytyä yllättävästä suunnasta. Käynnissä on uusi “Kiina-ilmiö”: suomalaisten ympäristöteknologiayritysten tärkein markkina-alue sijaitsee Kiinassa. Kiina investoi lähivuosina 375 miljardia euroa ympäristöteknologiaan. Tästä potista saadaan mahdollisimman iso siivu suomalaisille siten, että panostetaan päästövähennyksiin ja puhtaaseen teknologiaan. Mikäli kotimarkkinoita ei synnytetä ja tueta, ei mahdollisuuksia viennin kasvattamiseen ole. Kaikki ne maat, jotka ovat menestyneet Cleantechin vientimarkkinoilla, ovat ensin luoneet vahvat kotimarkkinat.

Ympäristöteknologia ei ole mitään nappikauppaa vaan Suomen vahvimmin kasvavia teollisuuden aloja. Tänä vuonna alalle odotetaan 29 prosentin kasvua. Alan työpaikkoja on Suomessa jo 50 000 eli yhtä paljon kuin paperiteollisuudessa. Vuoteen 2020 mennessä ympäristöteknologia voi työllistää 100 000 ihmistä eli saman verran kuin sähkö- ja elektroniikkateollisuus työllistää nyt.

Ilmastonmuutoksen torjunnan yksi haaste on, ettei ole olemassa yhtä ratkaisua tai päätöstä, jolla ilmastonmuutos pysäytettäisiin. Tarvitaan useita keinoja. Myöskään cleantech ei yksin ratkaise ilmastonmuutosta tai poista työttömyyttä. Tulos saadaan pienten purojen kautta. Olennaista on, etteivät talous ja ympäristö ole ristiriidassa keskenään.

Puhtaaseen teknologiaan keskittyminen on Espoolle suuri mahdollisuus. Espoolla on menestyksen avaimet käsissään: Aalto-yliopisto yrityshautomoineen, Keilaniemen yrityskeskittymä sekä toimivat yhteydet Shanghaihin. Käytetään näitä yhteiseksi hyväksemme.

Inka Hopsu, Espoon Vihreän valtuustoryhmän pj
Ville Niinistö, Ympäristöministeri

Länsiväylässä marraskuussa 2013