Tapiolan puutarhakaupunki uudistuu metron myötä voimakkaasti ja uusia asuntoja rakennetaan vauhdilla. Samalla alueen kaksi alakoulua, Jousenkaari ja Aarnivalkea, ovat evakossa ja rakennukset ovat osoittautuneet arvioitua huonokuntoisemmiksi. Tilanne on lapsiperheiden kannalta kestämätön.

Vihreät esittivät jo viime vuonna, että Jousenkaaren koululle osoitetaan väistötilat Tapiolasta ja koulu laitetaan kerralla kuntoon osittaisen korjaamisen sijaan. Vaadimme myös purkuvaihtoehdon selvittämistä ja kokonaan uuden modernin koulurakennuksen rakentamista. Valitettavasti kaupunginhallituksen enemmistö kokoomuksen johdolla oli toista mieltä.

Myös Aarnivalkean koulun osalta kestävä ratkaisu on kokonaan uusi koulurakennus. Aarnivalkean koululle on ehdotettu väistötilaksi Pohjois-Tapiolan koulun tiloja lukion siirtyessä mahdollisesti Otaniemeen. Ennen väistöpäätöstä on varmistettava, että Pohjois-Tapiolan koulun tilat ovat terveelliset ja turvalliset.

Eivätkä ongelmat koske vain Tapiolaa: Viherlaakson ja Kirstin kouluille saatiin valtuustokauden alussa pitkän väännön jälkeen siirtokelpoiset väistötilat. Karhusuo ja Niipperi odottavat evakossa tyyppikouluratkaisuja, joiden toteutuksen aikataulua olemme joutuneet vahtimaan.

Kun valtuusto päätti 280 miljoonan euron vuotuisesta investointikatosta, edellytimme konkreettista suunnitelmaa siitä, miten koulujen sisäilmaongelmat ja tilatarpeet ratkaistaan. Talousarvioneuvotteluissa päätettiin uusien rahoitusratkaisujen edistämisestä koulukorjausten vauhdittamiseksi.

Esitimme tuloksetta rahojen siirtoa tieinvestoinneista koulukorjauksiin, mutta saimme kuitenkin lisää suunnittelurahaa korjaustahdin nopeuttamiseksi. Vaatimuksestamme kaupunginhallitukselle raportoidaan tilaongelmien ratkaisujen etenemisestä maaliskuussa. Ellei silloin pystytä osoittamaan uskottavia uusia keinoja koulu- ja päiväkotikorjausten aikaistamiseksi tai korvaavien tilojen hankkimiseksi, on varauduttava investointikaton avaamiseen.

Espoolaisten on voitava luottaa siihen, että lapset saavat käydä terveellisissä ja turvallisissa kouluissa ja päiväkodeissa.

(Julkaistu Länsiväylässä 25.2.2017 tähän saakka. Alkuperäiseen juttuun kuului vielä seuraava:)

Tämä vaatii lisää korjausrahaa sekä resursseja sisäilmatutkimusten tekemiseen, riittävästi väistötiloja, uusia toimintamalleja korjausten nopeuttamiseen sekä avointa ja reaaliaikaista viestintää perheille ja henkilökunnalle. Näiden puolesta vihreät ovat taistelleet kuluneella valtuustokaudella ja jatkamme töitä myös vaalien jälkeen

Tiina Elo
Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja (vihr.)

Inka Hopsu
Valtuustoryhmän puheenjohtaja (vihr.)