Pitkittyneiden kriisien, kuten Syyrian sisällissodan takia miljoonat ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa ja pakenemaan. Pakolaistilanne on erityisen vaikea kriisialueiden naapurimaissa. Myös Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut viime aikoina erittäin nopeasti. Vastaanottokeskukset ovat täyttyneet ääriään myöten ja uusia tiloja etsitään ympäri Suomen kuumeisesti.

Espoon Vihreiden mielestä on hyvä, että Espoo on valmis laajentamaan alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottoa.

“Pääkaupunkiseudulla kiistatta suurin taakka on kuitenkin Helsingin harteilla. Katsomme, että Espoon tulee kantaa enemmän vastuuta vakavassa tilanteessa”, sanoo valtuustoryhmän puheenjohtaja Inka Hopsu.

“Julkisuudessa Espoo on valitettavasti näyttäytynyt vapaamatkustajana, vaikka pitäisi olla itsestään selvää, että Suomen toisiksi suurin kaupunki kantaa vastuuta tämänkaltaisessa tilanteessa”, toteaa kaupunginhallituksen jäsen ja kaupunginvaltuutettu Saara Hyrkkö.

Tähän mennessä Espoosta tai Vantaalta ei ole löytynyt sopivaa tilaa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukselle. Espoossa on kartoitettu muun muassa erilaisten koulurakennusten soveltuvuutta.

”Edellytämme, että kaupunki jatkaa soveltuvan tilan etsimistä yhdessä yksityisten omistajien kanssa. Lisäksi kaupunki voisi koota yhteen myös muita toimijoita, kuten seurakuntia ja järjestöjä, turvapaikanhakijoiden auttamiseksi”,  esittää Inka Hopsu.

”On vaikea uskoa, että Espoon kokoisesta kaupungista ei löytyisi tilan tilaa, kun tilanne on näin vakava ja ihmisten hätä suuri. Haluamme, että Espoo tarjoaa aktiivisesti apua maahanmuuttovirastolle. Tätä viestiä olemme vieneet kaupunginjohdolle”, täydentää Saara Hyrkkö.

Akuutin tilanteen ratkaisemisen lisäksi Espoon Vihreät kiinnittää huomiota myös tilanteen seurauksiin pitemmällä aikavälillä.

“Hallituksen on varattava riittävästi voimavaroja kotouttamiseen ja kielikoulutukseen, jotta Suomeen saapuneet maahanmuuttajat oppivat kielen sekä pääsevät töihin ja aktiivisiksi yhteiskunnan jäseniksi”, vaativat Hyrkkö ja Hopsu.

Lisätietoja: Inka Hopsu, p. 040 758 9545 Saara Hyrkkö, p. 040 719 7604

Julkaistu Espoon Vihreiden nettisivuilla 29.8.2015