Eduskunnan Afrikan sarvi -ryhmän puheenjohtajaksi valittiin kansanedustaja Suldaan Said Ahmed (vas.) ja varapuheenjohtajaksi kansanedustaja Inka Hopsu (vihr.). Perustamiskokouksessa 27.5.2022 ryhmään liittyi yhteensä 28 kansanedustajaa. Ryhmän tavoitteena on Afrikan sarven maiden demokratian tukeminen ja suhteiden edistäminen.

– Tällä hetkellä olen erityisen huolissani ilmastonmuutoksen pahentamasta kuivuudesta sekä nälänhädästä kyseisellä alueella. Vieraillessani viimeksi tammikuussa Djiboutissa, yksi suurempia huolenaiheita kaupungissa oli nuorisotyöttömyys. Alueella olisi kovasti kysyntää suomalaiselle ammatilliselle koulutukselle, puheenjohtaja Said Ahmed kertoo.

Myös varapuheenjohtaja Hopsu on huolissaan alueen ruokakriisistä. Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan on vaikutuksia myös itäisen Afrikan ruokaturvaan, sillä alue on riippuvainen Venäjän ja Ukrainan viljasta. Arkisten kulutustavaroiden hintojen kohotessa inflaatio iskee kovaa erityisesti haavoittuviin ryhmiin, kuten naisiin, lapsiin sekä kaikista köyhimpiin.

– Tämän ryhmän tarkoituksena on myös pitää yhteyttä Suomessa toimiviin sidosryhmiin, mukaan lukien diasporayhteisöt. On tärkeää, että etsimme ratkaisuja alueen elinolojen parantamiseksi ja demokratiakehityksen vahvistamiseksi yhdessä heidän kanssaan. Tavoitteena on järjestää yhteinen tilaisuus ensi syksyllä ja kutsua keskusteluun mukaan myös paikallisia kansanedustajia vähintään etäyhteydellä, Hopsu lisää.

Afrikan sarvi -ryhmän maihin päätettiin kuuluvan Somalia, Djibouti, Etiopia, Eritrea, Sudan ja Etelä-Sudan. Ryhmän perustamisesta tiedotettiin asianomaisille suurlähetystöille.

Eduskunnan virallisen kansainvälisen toiminnan lisäksi kansainvälisiä yhteyksiä ylläpitävät kansanedustajien perustamat ystävyysryhmät. Ystävyysryhmien toiminta on epävirallista.

Lisätiedot:
Suldaan Said Ahmed, Afrikan sarvi -ryhmän puheenjohtaja, suldaan.saidahmed@eduskunta.fi
Inka Hopsu, Afrikan sarvi -ryhmän varapuheenjohtaja. inka.hopsu@eduskunta.fi
Matilda af Hällström, kansainvälisen osaston erityisasiantuntija, matilda.af.hallstrom@eduskunta.fi