Kansanedustajat Tarja Filatov (sd.) ja Inka Hopsu (vihr.) Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnasta haluavat internetin datajäteille tiukempaa sääntelyä ja valvontaa. Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous keskusteli verkkoviestinnän valvonnasta Ranskan Strasbourgissa torstaina.

“Digitalisaatio ja datatalous mahdollistavat hyvinvoinnin ja nopean tuottavuuden kasvun. Samalla on kuitenkin tunnustettava datapohjaisen talouden epäoikeudenmukaisuus, koska valta on keskittynyt muutamalle datajättiläiselle. Keskittyminen vääristää kilpailua, ja datataloutta koskevien sääntöjen puute voi vahingoittaa ihmisiä, yrityksiä ja yhteiskuntia”, Filatov huomautti.

Sosiaalisen median alustoilla ja algoritmeillä on liikaa valtaa päättää, mitä kenellekin tarjotaan.

“Tällaista valtaa voidaan käyttää väärin ihmisten manipulointiin. Kun markkinoiden manipulointi on kielletty, miksi ihmisten manipulointi on verkossa sallittua”, Filatov kysyi.

“Yksilön toiminta netissä on kauppatavaraa, ja ihminen datatalouden resurssi. Moni kysyy aivan aiheellisesti, kuka omistaa tietoni ja mihin niitä käytetään?”

Vihapuhe tasoittaa tietä pahemmille teoille

Molemmat istunnossa puhuneet suomalaisedustajat olivat huolissaan internetissä leviävästä vihapuheesta.

“Internetistä ei saa tulla rinnakkaista todellisuutta, jossa tosielämän lait eivät vaikuta ihmisiin. Oikea ja väärä ovat samat sekä tosielämässä että verkossa”, Filatov muistutti.

Hopsu kertoi konkreettisia esimerkkejä siitä, miten Suomessa valtakunnansyyttäjä on saanut netin öyhöttäjä- ja trolliarmeijat peräänsä siksi, että hän on määrätietoisesti nostanut vihapuheeseen, solvaamiseen, vainoamiseen ja kansanryhmää vastaan kiihottamiseen liittyviä syytteitä.

“Monet somen vihanlietsojat torjuvat toimintansa kohdistuvan kritiikin valittamalla, että sananvapauteen ei saa kajota. Meidän on kuitenkin nähtävä kytkös vihapuheen ja ihmisoikeusrikosten välillä. Vihapuhe on moneen kertaan historiassa nähty väkivaltaan johtavan polun alkuna. Siitä, mitä tapahtuu, kun kansanryhmää mustamaalataan ja riistetään heidän ihmisarvonsa, on nähty esimerkkejä muun muassa Ruandassa, Jugoslavian sodassa ja nyt Ukrainassa”, Hopsu muistutti.

“Some on mahdollistanut näiden viestien anonyymin ja aiempaa huomattavasti nopeamman leviämisen. Sääntelymme ja valvontamme on päästävä vihanlietsojien jäljille ja pysäytettävä heidät. Vastuu on sekä alustoilla että somen käyttäjillä”, hän päätti.

Raportti “The control of online communication: a threat to media pluralism, freedom of information and human dignity”

Kuva: Candice Imbert / Euroopan neuvosto