Ryhmäpuheenvuoro:

Arvoisa puhemies! Tätä selontekoa on odotettu pitkään kulttuurikentällä. Vaatimus selonteosta on lukenut myös useamman puolueen vaaliohjelmissa. Olemme halunneet tehdä kunnianhimoisen strategian kulttuuripolitiikalle, jotta kulttuurin merkitys yhteiskunnassa tunnustettaisiin ja kulttuurielämä kukoistaisi ympäri maan. Onko tässä nyt onnistuttu? No, mielestäni ainakin osittain. 

Selontekojen ei ole kuitenkaan tarkoitus jäädä vain papereiksi aikakirjoihin. Visiota kohti on kuljettava.

Siksi on surullista, että tämä hallitus ei ole sitoutunut selonteon valintoja vastaavaan rahoitukseen, vaan päinvastoin se vie kulttuuri- ja luovien alojen toimintaedellytyksiä niin leikkauksin kuin veronkiristyksin. Selonteon teksti sen sijaan ei kerro alan näännyttämisestä, päinvastoin se lupaa, että valtio tukee kulttuuria aiempaa vahvemmin. Hallituspuolueet, tämä ei saa jäädä vain lupauksiksi. Miten ja milloin aiotte tätä vahvistuvaa tukea toteuttaa? Selonteon tavoite on, että luovan talouden osuus bruttokansantuotteesta on kaksinkertaistunut vuoteen 2040 mennessä — hyvä ja täysin mahdollinen tavoite, joka vaatii vielä konkreettiset välitavoitteet. 

Hallitus on tilannut Risto Murrolta kasvupaketin maallemme. Kovasti toivon, että Murto on ottanut tarkasteluun myös kulttuurin ja luovien alojen potentiaalin. 

Osaamista ja taitoa meillä luovilla aloilla on, mutta strategisia toimia ja investointeja puuttuu. Nyt muut Pohjoismaat pystyvät ulosmittaamaan luovien alojen osaamisen myös kasvavina vientituloina. Meillä ei ole mitään syytä jäädä hännille. Kansainvälistymisen vahvistumiseksi tarvitsemme kunnianhimoa, verkostoja, ministeriöiden vahvempaa yhteistyötä ja reipasta EU-rahoitusmahdollisuuksiin tarttumista. 

Arvoisa puhemies! Kulttuuriala työllistää suoraan ja välillisesti yhteensä 130 000 henkilöä. Pidänkin tärkeänä, että selonteko ottaa vahvasti kantaa kulttuurin ja luovien alojen tekijöiden toimintaedellytysten vahvistamiseen. Selonteko muun muassa lupaa, että tekijöiden taloudelliset ja moraaliset oikeudet turvataan. Tämä huomiodaan myös tekoälyn kehittämisessä, ja oikeuksien toteutumista valvotaan paremmin. 

Ärade talman!

Konst och kultur är en del av vår bildning och vårt arv från de gångna generationerna till de kommande.

Kultur bygger vår identitet och stärker vår självständighet men binder samtidigt oss samman med andra och fungerar som ett gemensamt språk samt tolkar våra känslor. 

Kulttuuri vahvistaa yhteiskunnan ja yksilön resilienssiä vaikeina aikoina. Se haastaa päätöksentekoa ja luo hyvinvointia. Niin valtion, kuntien kuin alueiden tulee tähän hyvinvointityöhön osallistua, vaikka alan rahoituksen halutaankin monipuolistuvan. 

Osallisuus kulttuuriin on sivistyksen perusta. Siksi jokaisen mahdollisuus päästä kulttuurin ääreen on turvattava. Osallisuus tarkoittaa taiteen perusopetusta, lähikirjastoja, kulttuurikamuja, esteettömyyttä, ikäihmisten maalausryhmää, vankien bänditoimintaa, maksutonta museoyötä tai vaikka sairaalan tilataideteosta. Näistä emme halua luopua vaan vahvistaa osallistumismahdollisuuksia. 

Jaanpa vielä omassa elämässä hyväksi testatun kulttuuriteon. Jos kumppanin kanssa ei meinaa riita ja paha mieli tauota, kannattaa ottaa hoilaustunti tai pari. Eihän sitäkään kestä kukaan kuunnella, mutta pari tuntia yhteislauluja saa kyllä yleensä suurimmankin kiukuttelijan laantumaan. Elvyttävää on katkaista työviikko elokuvalla tai virkistyä keikalla, hyvä kirja antaa uusia ajatuksia. Meistä jokainen tarvitsee kulttuuria. 

Kulttuuri tuo myös alueellista elinvoimaa. Pahoittelen jo etukäteen, mutta mistäpä ilman kulttuuritapahtumia tuntisin Kaustisen, Kuhmon tai vaikkapa Mäntän, tai tekisinkö Parikkalaan satojen kilometrien lenkkiä ilman patsaspuistoa.

Kulttuuri on se, mikä houkuttelee turistin paikalle — se voi olla myös se, mikä saa asettumaan ja pysymään alueella. Kulttuuri tekee paikkakunnista omaleimaisia ja houkuttelevia. Selonteko sisältää paljon hyviä ehdotuksia. Yksi niistä on mainio ajatus matkailumaksujen keräämisestä ja osoittamisesta kulttuurin rahoitukseen. 

Arvoisa puhemies! Kulttuuri- ja luovilla aloilla on merkittäviä yhteiskunnallisia vaikutuksia. Niitä ei aina ole helppo mitata. Se ei vähennä niiden arvoa. Onnistuessaan kulttuuripolitiikka lisää tätä kulttuurin tuottamaa arvoa. 

Debatti 1:

Arvoisa puhemies!

Haluan nostaa vielä tekijöiden roolin. Luovilla aloilla on tyypillistä tehdä töitä freelancerina vuoroin ansio- ja vuoroin yrittäjätyössä ja rahoittaa työtä apurahoin. Tuttuja ongelmia alan työntekijöille ovat epävarmuus oikeudesta työttömyysturvaan ja työvoimaviranomaisten ja -kassojen ennakoimattomat päätökset. Yhdistelmävakuutus on keino helpottaa erilaisten töiden tekemisen muotoja ja yhdistämistä, ja on hienoa, että se on nyt etenemässä. Voisiko ministeri varmistaa tässä kohtaa, että myös apurahoilla työskentelevät saadaan vakuutuksen piiriin?

Tärkeää olisi huolehtia myös siitä, ettei vakuutusten maksu nouse liian korkeaksi. Myös koko taiteilija-apurahajärjestelmä vaatii kehittämistä. Sen merkitys on kulttuuripoliittisesti erittäin suuri, vaikka itse tässä kulttuuribudjetissa sen osuus on vain kolme prosenttia. Taiteilija-apurahan taso tulisi sitoa yleiseen tulokehitykseen ja kuroa umpeen kuoppa, joka vuosikymmenten aikana on syntynyt. Taiteilijoita tarvitaan, että syntyy taidetta.  

Debatti 2:

Arvoisa puhemies!

On hyvä, että me jaetaan tämä vuoden 2040 kasvuvisio, mutta jotta se oikeasti toteutuisi eikä jäisi jonnekin yläilmoihin tai korkealentoiseksi tavoitteeksi, kuten ministerikin sitä kuvasi, niin me tarvitaan siihen selkeät, konkreettiset välitavoitteet, ja toivon, että ministeri on valmis sellaiset valmistelemaan. Silloin me pystytään seuraamaan, edetäänkö me kohti tätä visiota. Ja toivon myös, että tämän kasvuvision rinnalla luodaan suunnitelma siitä, kuinka kulttuuribudjetti kasvatetaan sinne prosenttiin. Se on monen puolueen tavoite ja järkevä tavoite. 

Sitten tästä kulttuuri- ja luovien alojen kasvustrategiasta. On hienoa, että se on työn alla, mutta siihen kannattaisi ottaa ulkoministeriökin mukaan, niin saataisiin se vienti oikeasti etenemään. 

Ja vielä yksi huomio tähän kulttuurivirastoon liittyen. Taiteen autonomia ja vapaus pitäisi kaikin tavoin pystyä säilyttämään, ja tämä tarvitsisi sen, että vertaisarvioinnin mahdollisuus rahoituksessa säilyisi siellä laissa.