Helsingissä, 2.4.2025

Säilöönoton määrät ovat Suomessa lisääntyneet huolestuttavasti. Vuonna 2022 uusien säilöönotettujen määrä oli Suomessa reilut 600 henkilöä. Vuonna 2023 ulkomaalaisten säilöönoton määrä nousi jo yli 900 henkilöön. 

Hallituksen esityksestä eduskunta hyväksyi 7.3.2025 säilöönottoa koskevat lainsäädäntömuutokset, joilla lisättiin yleisen järjestyksen ja turvallisuuden vaarantaminen uudeksi perusteeksi säilöönotolle. Kyseessä on laajasti tulkittavissa oleva peruste, joka tulee lisäämään säilöönottoa entisestään. Lisäksi muutoksilla pidennetään säilöönoton enimmäiskestoa merkittävästi. 

Yle uutisoi hiljattain alle kouluikäisistä lapsista, jotka ovat joutuneet odottamaan pakkopalautusta Joutsenon säilöönottoyksikössä yli kuukauden. Kyse on huolestuttavasta tilanteesta, jota ei voida pitää lasten edun mukaisena. YK:n lapsen oikeuksien komitea on todennut, että lasta ei tule ottaa säilöön hänen maassa oleskeluunsa liittyen ja vaatinut Suomea lopettamaan turvapaikanhakija- ja maahanmuuttajalasten säilöönoton. Komitea on korostanut, että lasten säilöönotto maahanmuuttoon liittyvistä syistä on haitallista lasten fyysiselle ja henkiselle terveydelle sekä kehitykselle, vaikka säilöönotto olisi lyhytaikaista tai tapahtuisi perheen kanssa. Valtioiden tulisi komitean mukaan varmistaa, että lapset voivat pysyä perheensä kanssa yhdessä ei-säilöönottoon perustuvissa olosuhteissa.  

Välillisesti hallituksen lainsäädäntöön ajamat muutokset tulevat merkitsemään väistämättä myös lasten säilöönoton kasvua. Lainsäädäntöön kirjattu kolmen kuukauden ja laajimmillaan kuuden kuukauden enimmäiskesto lasten säilöönotolle ei ole riittävä turvaamaan lasten etua. Kyse on kohtuuttoman pitkästä aikarajasta, joka voi mahdollistaa myös lasten erottamisen vanhemmistaan, kun vastaavia aikarajoja ei ole asetettu lasten huoltajille. Myös lasten oikeuksia ajavat järjestöt ovat esittäneet huolta hallituksen ajamien muutosten vaikutuksista ja lasten säilöönoton huolestuttavasta kehityksestä. 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Miten hallitus aikoo varmistaa, ettei säilöönottoa tehdä lasten edun vastaisesti ja

mitä vaihtoehtoja hallitus aikoo kehittää lapsiperheiden säilöönotolle?