Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen naisverkosto Women@PACE tuomitsee jyrkästi seksuaalisen väkivallan sodan välineenä. Naisverkosto ajaa yleiskokouksessa valmisteltavana olevaan päätöslauselmaehdotukseen vaatimusta, että raiskauksen uhreiksi joutuneiden naisten pitää päästä terveydenhoitoon ja tarvittaessa myös aborttiin.

Naisverkosto kokoontui Ranskan Strasbourgissa maanantaina 25. huhtikuuta. Kokouksessa hyväksyttiin yhteinen lausunto, jossa tuomitaan voimakkain sanoin naisiin ja tyttöihin Ukrainassa kohdistuva seksuaalinen väkivalta. Kannanotossa muistutetaan myös YK:n turvallisuusneuvoston vuoden 2008 päätöslauselmasta, jonka mukaan raiskaukset ja seksuaalinen väkivalta ovat sotarikoksia.

Naisverkoston kokoukseen osallistui Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnasta kansanedustaja Inka Hopsu (vihr.).

”Tasa-arvon ja naisten oikeuksien eteneminen on viime vuosina ottanut takapakkia. Aktiivinen anti-gender-liike vie kehitystä väärään suuntaan. Siksi on tärkeää, että naiset tukevat toisiaan ja puolustavat yhdessä tehtyjä sitoumuksia, kuten Istanbulin sopimusta”, Hopsu totesi viitaten kokouksessa käytyyn keskusteluun.

”Seksuaalisen väkivallan käyttö aseena sodassa on jyrkästi tuomittavaa. Raiskauksen uhreille on ehdottomasti turvattava pääsy tarpeellisen avun piiriin. Raskaaksi tulleille on annettava mahdollisuus aborttiin”, Hopsu totesi.

Keräysvaroilla luotiliivejä ukrainalaisille virkamiehille

Naisverkosto perustettiin maaliskuussa, kun yleiskokous kokoontui ylimääräiseen istuntoon Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen takia. Verkoston ensimmäisessä tapaamisessa kuultiin Ukrainan parlamentin naisjäseniä ja selvitettiin, miten Ukrainaa voitaisiin tukea sodan aikana.

Verkosto onnistui keräämään riittävästi rahaa, jolla Kiovassa työskenteleville valtionhallinnon virkamiehille pystyttiin hankkimaan luotiliivit. Ukrainan parlamentti on jatkanut kokoontumistaan ja lainsäädäntötyötään sodasta huolimatta. 

​Tiedote: Women@PACE members strongly condemn the use of rape as a weapon of war in Ukraine