Hyvä Vihreä vaikuttaja,

Olen käytettävissä puolueen varapuheenjohtajaksi. Pitkän pohdinnan ja monien kyselyjen jälkeen lähdin ehdolle, koska haluan olla mukana tekemässä Vihreistä entistä vaikuttavampaa puoluetta, joka pitää kiinni juuristaan, on moniääninen ja jossa jokaisen on hyvä toimia.

Kuntavaalien jälkeen olemme käyneet aktiivista keskustelua siitä, mitä meidän Vihreiden tulisi tehdä toisin, jotta yhä useampi antaisi meille luottamuksensa vaaleissa ja vaalien välillä. Olemme tunnistaneet tärkeitä kehittämisen paikkoja, näitä haluan olla viemässä eteenpäin, pelkkä analyysi ei riitä. Saimme liikkeelle vihreiden suurimman ehdokasjoukon, josta on tärkeää pitää kiinni. Haluan olla varmistamassa, että jokaiselle löytyy Vihreissä mielekäs tapa toimia ja vaikuttaa.

Äänestäjien luottamus voitetaan ja puolueen uskottavuus rakentuu näkyvillä tuloksilla, ajamalla tehokkaasti asioita, joiden vuoksi meidät on tehtäviimme valittu. Eduskuntaryhmässä ja hallituksessa meillä on tässä työsarkaa. Puoluehallituksen ja -valtuuskunnan rooli linjaajana, kirittäjänä ja sparraajana on oleellinen.

Toinen tekijä luottamuksen saamiseksi on joukkomme moninaisuus. Haluan, että Vihreät on jäsenistöltään ja julkisuudessa näkyviltä kasvoiltaan moninainen. Ikäihmiset, miehet, sukupuolivähemmistöt, uskovat, saamelaiset, kaupankassat, yrittäjät, nuoret, naiset, lappilaiset ja savolaiset kaikki mahtuvat mukaan ja kokevat olevansa tervetulleita. Näin myös äänestäjät näkevät meissä uskottavan, vaikuttavan ja laaja-alaisen liikkeen ja puolueen.

Avoimella rohkealla otteella, selkeällä vihreällä linjalla ja yhdessä toisiamme tukien saamme aikaan tuloksia, näymme ja kasvamme!

Puolueen linja kirkkaaksi ja näkyväksi

KOULUTUS: Ville Niinistön kaudella rakensimme vahvan profiilin ja omistajuuden kasvatuksen, koulutuksen ja tutkimuksen puolustajina. Tätä työtä olin tekemässä ja tukemassa. Vihreillä on edelleen paljon annettavaa tulevaisuuden koulutuspuolueena ja siinä työssä minulla on paljon annettavaa.

HYVINVOINTI JA KESTÄVYYS: Vahvana kuntapolitiikan toimijana tiedän, että peruspalveluiden laatu ja saatavuus, ja nämä turvaava kuntatalouden kestävyys ovat asukkaille tärkeitä. Henkilöstöpula esimerkiksi varhaiskasvatuksessa ja vanhusten hoivassa näkyy kaikkialla. Asukkaille tärkeiden palvelujen turvaamiseen tarvitsemme tulevissa aluevaaleissa ratkaisuja joka puolella Suomea. Niin korona kuin ikääntyvä väestö tuovat mukanaan entistä vahvemman tarpeen satsata jokaisen hyvinvointiin.

TYÖLLISYYS: Korona-ajasta toipuminen vaatii tarttumista työllisyyden haasteisiin. Työllisyys on meille vihreille tärkeä kulma lähestyä talouspolitiikkaa. Oli kyse sitten nuorista, maahanmuuttajista, osatyökykyisistä, yksinyrittäjistä, työuran jatkamisesta muutamaa vuotta pidempään tai pitkäaikaistyöttömyyden vähentämisestä. Tehtävää riittää ja meillä on hyviä ratkaisuja perustuloa unohtamatta.

ILMASTO JA LUONTO: Vihreiden arvojen kovin ydin on luonnon monimuotoisuuden ja hyvinvoinnin turvaamisessa sekä ilmastonmuutoksen aikataulultaan yhä kriittisemmäksi käyvässä torjunnassa. Tässä me vihreät katsomme tiukasti tulevaisuuteen, olemme proaktiivisia ja tuomme uupumatta neuvottelupöytiin ratkaisuja. Annetaan tämän työn näkyä ja jatketaan rohkeasti samalla linjalla.

IHMISOIKEUDET: Meille on jakamatonta myös ihmisarvo ja ihmisoikeudet, niin meillä kuin maailmalla. Vihreiltä on aina löytynyt vahva osaaminen ja tahto globaalin oikeudenmukaisuuden ja heikoimpien puolustamiseen. Huolehditaan, että näin on jatkossakin.

Olemme vahvoja, kun saamme kaikki mukaan

Puoluevaltuuskunnan, työryhmien ja puolueen linjaa työstävän jäsenistönrooli vaikuttamistyössä on keskeinen. On tärkeää, että kentän yhteys eduskuntaryhmään on tiivis ja että todella rakennamme näkemyksemme yhdessä. Puolueen poliittisen ohjelman laatimisprosessi käynnistyy pian Jenni Pitkon ja Oras Tynkkysen johdolla. Kaikki tuki tälle työlle ja sen mainioille vetäjille ja valitulle työryhmälle.

Vaalien jälkeen yksi tärkeimmistä tehtävistä on integroida hyvin mukaan kaikki vaaleissa mukaan tulleet uudet toimijat. Tässä tarvitsemme toimivia paikallisyhdistyksiä, puolueen työryhmiä ja tukea kuntapolitiikan arkeen. Haluan olla varmistamassa, että toimijamme saavat tarvitsemansa tuen. Jäsenet ovat se voimavara, jonka varaan työmme rakentuu.

Aluevaalit ovat meille suuri ponnistus. Ensimmäiset valtuustot tulevat määrittämään hyvinvointialueiden toiminnan suuntaa. Ehdokashankinta on vaaleista toiseen yksi tärkeimpiä menestyksen avaimia. Kampanjoita me kyllä osaamme jo tehdä. On tärkeää, että voimme ohjata riittävän tuen piireille.

Lue lisää ajatuksiani nettisivuiltani ja ole yhteydessä.

Taustani

Olen ollut mukana vihreissä 2000-luvun alusta lähtien, ensin toisten vaalikampanjoissa, perustamassa liittomuotoista Vinoa ja Espoon Vihreitä Nuoria ja sittemmin yhden kauden vara- ja kaksi varsinaisena valtuutettuna. Valtuuston puheenjohtajana, ryhmän puheenjohtajana ja Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan pj:na sekä lukuisissa muissa kunnan ja maakunnan tehtävissä.

Nyt olen ensimmäistä kauttani kansanedustajana, tällä hetkellä perinteisissä ”herra”valiokunnissa Ulkoasiain-, valtiovarain sekä suuressa valiokunnassa. Lyhyen kauden aikana olen ehtinyt aloitella ja paikkailla myös ympäristö-, sivistys- ja puolustusvaliokunnissa. Puheenjohdan kehityspoliittista toimikuntaa, edustan vihreitä jatkuvan oppimisen parlamentaarisessa työssä sekä mm. Etnisten suhteiden neuvottelukunnassa. Olen myös HIV-säätiön pj.

Puolueessa olen ollut aktiivinen vuosien varrella työryhmissä, mm. pj niin koulutus kuin kehityspoliittisessa työryhmässä, toiminut valtuuskunnan pj:na ja tämän lisäksi vaikuttanut neljä vuotta puoluehallituksessa.

Koulutukseltani olen opettaja ja tehnyt mm. luokanopettajan ja erityisluokanopettajan töitä noin 10 vuotta. Lisäksi olen opiskellut useita valtiotieteen aineita erityisesti kehitysmaatutkimusta sekä koulutus ja kehityskysymyksiä. Tein töiden ohessa myös vuoden johtamisen opintoja Aalto- yliopistossa. Kuusi vuotta työskentelinkin näiden parissa Kirkon Ulkomaanavussa.

Olen asunut kaksi vuotta Tartossa, vuoden Lontoossa, puoli Valenciassa ja tehnyt töitä kehitysyhteistyöhankkeissa noin 15 maan hallitusten ja järjestöjen kanssa. Edustin Suomea myös UNESCOn hauraiden maiden opettajankoulutuksen kehitttämiseen keskittyneessä työryhmässä.

Olen sielultani kansalaisaktiivi ja nuorena olin puolueen sijaan aktiivinen partiossa, Luontoliitossa ja seurakunnassa. Toimin pitkän pätkän mm. Kepan eli nykyisen Fingon hallituksessa ja vpj:na.

Meillä kotona asuu vihreä avopuolisio, kaksi omaa ja kaksi hänen lastaan, kaikki jo lähes teinejä, tällä hetkellä yksi afganistanilainen nuori, viime vuosina heitä on ollut yhteensä kolme ja hännänhuippuna ”Pietarin puolipystykorva” koira, joka huolehtii liikunnasta kokousten välillä.