Kansanedustaja Inka Hopsu (vihr.) Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnasta vaatii malesialaisen matkustajakoneen Itä-Ukrainassa vuonna 2014 alas ampuneita vastuuseen teoistaan. Hopsu puhui aiheesta torstaina Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokouksessa Ranskan Strasbourgissa.

Yleiskokouksen käsiteltävänä oli romanialaisen kansanedustajan Titus Corlăţeanin raportti, jossa selostetaan onnettomuustutkinnan eri vaiheita, yhteistyötä eri osapuolten kanssa sekä mediassa leviävää disinformaatiota tapauksesta. Raportissa todetaan, että Venäjä ei ole ollut yhteistyökykyinen onnettomuustutkinnassa ja on jopa toimittanut harhaanjohtavia todisteita ja tietoja tapahtuneesta.

Amsterdamista Kuala Lumpuriin matkalla olleessa koneessa oli 298 matkustajaa, jotka saivat surmansa. Suuri osa matkustajista oli Alankomaiden kansalaisia. Alas ampumisesta epäillään neljää Itä-Ukrainan separatistijoukkojen jäsentä ja venäläisvalmisteista BUK-ilmatorjuntaohjusta.

”Niin suuria kuin pieniäkin lento-onnettomuuksia tutkitaan kansainvälisesti tunnustetuilla menetelmillä.  Lukemani perusteella kuva tapahtumista on selkeä. Vaikka Venäjä ei syyllistynyt tähän hirvittävään rikokseen, sillä on velvollisuus tehdä kaikkensa edistääkseen tutkintaa, jotta syylliset saadaan vastuuseen”, Hopsu vetosi.

Hopsu tukikin päätöslauselman kirjausta, jossa edellytetään Venäjältä julkista anteeksipyyntöä.

”Sodan ja konfliktinjälkeiselle sovintoprosessille ja elämän jatkumiselle on erittäin tärkeää, että sodanaikaiset rikokset tutkitaan ja selvitetään mahdollisimman nopeasti, ja että rikoksista vastuulliset saavat tuomionsa”, hän muistutti. 

Raportti “Ensuring accountability for the downing of flight MH17”

​Kuva: ​Candice Imbert / Euroopan neuvoston arkisto